در ساخت یک بنا، بتن ها هنوز حرف اول را میزنند. این قطعات محکم، ماندگار و ضخیم، نظارهگر آمدوشد نسلهای مختلف صنعت بودهاند. نیاز پیمانکاران و کارگران در تغییر و اصلاح قسمتی از قطعههای بتنی دیوار و حتی سقفها مستلزم آشنایی و آگاهی کامل با انواع راههای برش بتن است.
با دنا و معرفی انواع روشهای برش بتن همراه باشید:
برش اسلب
این نوع، بیشتر به عنوان برشدهنده راهها و سطوح مسطح شناخته شدهاست. دستگاه برش اسلب، یک دستگاه الکتریکی راهپیماست که به وسیله اهرم دستی که در پشت آن تعبیه شدهاست، تیغه دستگاه را بالا و پایین میبرد.
دستگاه برش اسلب معمولا برای ایجاد گودال، فضای راهپله، چاهک آسانسور و مجرای عبوری لولهها بدون تخریب ساختار اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است برای جداسازی قسمتهای آسیبدیدهی یک صفحه بتونی نیز میتوان از این روش بهره برد.
برش دیوار بتنی
برخلاف دستگاه برش اسلب که معمولا روی صفحات افقی قرار میگیرد، برش دیوار روی سطوح عمودی شیار ایجاد میکند. بسیاری از نیازهایی که شما را در استفاده از روش برش اسلب متقاعد میکند، در استفاده از برش دیوار نیز تاثیر دارد.
تیغه اره الماس در دستگاه برش دیوار، شیارهای ظریفی را روی دیوار تشکیل میدهد که متهی دستی در انجام آن ناتوان است. تیغه اره الماس بدون تاثیرگذاری روی قسمتهای مجاور، وظیفه خود را به بهترین شکل ارائه میدهد. اره برش دیوار اصولا برای ترسیم شکافهای دقیق برای چارچوب در، پنجره و تهویه هوا کاربرد دارد.
برش سیمی بتن
گاهی اوقات ممکن است به موانع بتونی بزرگی برخورد کنید و چارهای جز از بین بردن آنها نداشته باشید! در این مواقع به کارگیری روشهای عادی تخریب بتن بسیار کسالتبار خواهد بود؛ در حالی که با استفاده از یک سیم الماس دندانهدار، قطعات بزرگ را میتوانید به تکههای کوچکتر تبدیل و آن را از بین ببرید.
برای ایجاد شیارهای عمیقتر، گاها ممکن است تیغه اره شما کفاف ندهد، در این صورت دستگاه برش سیمی الماسه انتخاب خوبی میتواند باشد. تیغهی این دستگاه کار چند تیغهای که همزمان در حال ارهکردن هستند را ایفا میکند و برخلاف تیغههای قدیمیتر که بیشتر با عمل دندههایشان برش ایجاد میکنند، تیغه این دستگاه بیشتر با ساییدن، برش میزند؛ به همین دلیل نقش آب در روانسازی فرایند برش مهم است.
برش دستی
دستگاههای برش دستی معمولا برای برشزنی قطعاتی مانند بلوک به کار میروند و با وجود نیروی گریز از مرکز زیادی که دارند، به اندازهی شش اینچ توانایی برش عمقی در بتن را دارند. این دستگاهها برای ایجاد شیارهای کوچک و صاف کردن لبههای تیز مناسب هستند. مزیت بزرگ این دستگاهها، حمل راحت آنها در محیط کار و محدودهی گستردهی کار آنهاست.
برش زنجیری (اره موتوری)
در برخی موارد شباهتهایی میان ابزار برش بتن با هم نوعانشان در برش چوب دیده میشود. ارهی هیدرولیکی زنجیری نمونهای از این موضوع است.
دستگاه برش زنجیری مانند تفنگ میخکوبی که با یک اره موتوری قدیمی ترکیب شدهاست، در برش بتنها، بیشتر از فشار هیدرولیکی استفاده میکند، با این تفاوت که دستگاه برش زنجیری دارای زنجیری است که برای برش مقطعی بلوک و آجرها تعبیه شدهاست در حالی که ارههای موتوری قدیمی بیشتر در ایجاد برشهای منفرد و بزرگ توانایی دارند. وجود منبع آب برای روانسازی قطعات دستگاه، از دیگر ویژگیهای دستگاه برش زنجیری است.
برش کرگیری
به وسیلهی یک تیغه الماس، برشهایی به شکل دایره میتوان ایجاد کرد. در این روش در هر دو صفحهی افقی و عمودی کرگیری انجام میشود و امکان کرگیری برای سوراخهایی که قطر بیشتر از 72 درجه دارند، تا هر میزان برش عمقی وجود دارد.
کرگیری بتن تقریبا در هر صفحهای و مکانی و بدون گرد و غبار قابل انجام است. صدای پایین و صرف زمان کم برای پاکسازی محل از مزیتهای آن است. کرگیری معمولا در جهت ایجاد فضا برای لولهها وکابلهای الکتریکی، نصب سیستمهای گرمایشی و تهویه هوا و سیستمهای انکرینگ (کارگذاری عناصر فولادی در بتن جهت اصلاح، تعمیر و سایر موارد) کاربرد دارد.
در پایان بد نیست به نکاتی در مورد دستگاههای برش الکتریکی و گازی اشاره کنیم. انتخاب هر کدام از این گروه از دستگاهها جهت کار، مزیتها و معایب خود را دارند و با شناخت کامل از این موارد، میتوان بهترین گزینه را انتخاب کرد؛
دستگاه برش الکتریکی: وزن سبک، کنترل راحتتر، تولید صدای کمتر و سازگاری بیشتر با محیطزیست از مزیتهای این دستگاه میباشد. از معایب آن میتوان به قدرت کمتر دستگاه، نیاز به شارژ و تامین انرژی الکتریکی و خطر برقگرفتگی در محیطهای مرطوب اشاره کرد.
دستگاه برش گازی: این دستگاه در محیطهای مرطوب ایمن است، حمل آن به مراتب راحتتر میباشد و قدرت بیشتری دارد. تاثیر آنها در آلودگی هوا، صدای بلند دستگاه و احساس وزن بیشتر در زمان کار، همگی از معایب این دستگاهها میباشد.