هرچه اطلاعات شما نسبت به خطرات و شرایط ویژهی شغلتان بیشتر باشد، کیفیت و ایمنی کارتان بالاتر میرود. تا چه حد از خطرات احتمالی حین برش بتن و نکات ایمنی که باید حین آن رعایت کنید آگاه هستید؟ عدم آگاهی از این موضوع یکی از مهمترین عوامل تهدیدکنندهی سلامتی کارکنان حين كار میباشد. همراه دنا برش باشيد.
خروج گازهای سمی، در رفتن دستگاه، شكستگی تيغه و تولید ذرات سيليسی حین کار، تعدادی از مواردی هستند که سلامتی کارکنان را تهدید میکند. البته لازم به ذکر است عدم پایبندی به مقررات ایمنی کار، سلامت دستگاه را هم تحت الشعاع قرار میدهد. مثلا استهلاک و آسیبپذیری دستگاههای برش بتن در مقابل فشاری حاصله از توقف تيغهی برش در حين كار، موضوعی انکار ناپذیر است.
این مقاله اطلاعات سودمندی در رابطه با خطراتی که حین برش بتن ممکن است با آن مواجه شوید، در اختیارتان میگذارد.
ذرات سیلیسی
برش بتن میتواند کاری بسیار کثیف برای کارگرانی که مرتبا در تماس با ذرات سیلیسی هستند باشد؛ مخصوصا زمانی که از روشهای ویژهای هم برای انجام این کار استفاده شود. بعضی بتنها حاوی ترکیباتی به نام کریستالهای سیلیسی هستند. ذرات سیلیسی زمانی که در هوا بخش میشوند، تبدیل به معضلی جدی میشوند. کریستالهای سیلیسی در مواد زیادی از جمله شن، زغال سنگ، فلینت (سنگ چخماق) و کوارتز وجود دارد. ذرات سیلیسی تا زمانی که در هوا منتشر نشوند آسیبی وارد نمیکنند و این اتفاق زمانی میافتد که بتن با اره ساییده و خرد میشود.
کارگرانی که در طولانی مدت با مواد سیلیسی کار میکنند ممکن است به بیماری سیلیکوزیس مبتلا شوند. سیلیکوزیس یک بیماری غیرقابل درمان و البته قابل پیشگیری است که از انباشتهشدن گرد و غبار سیلیسی در ریهها ناشی میشود. با نفوذ این ذرات در بافت ریه زخمهای اسکار ایجاد میشود و توانایی ریه در انتقال اکسیژن از هوای درون ریه به خون کاهش پیدا میکند.
سیلیکوزیس یک بیماری خطرناک و برگشت ناپذیر است که بسته به غلضت گرد و غبار در هوای تنفششده، درصد سیلیس آزاد در گرد و غبار و مدت تماس فرد با آن، درجات متفاوتی از این بیماری را ایجاد میكند و در موارد شديد آن باعث مرگ میشود.
خطر ناشی از تنفس ذرات سیلیسی، مطمئنا موضوع متقاعدکنندهای برای کارگران در استفاده از تجهیزات ایمنی حین کار با مواد سیلیسی میباشد.
تیغهی نامناسب یا آسیبدیده
زمانی که تیغهی دستگاه برش آسیبدیده باشد، زمان برش میلرزد و تلوتلو میخورد، بتن را خرد میکند و قطعاتی کوچکتر ایجاد کرده و از محل برش به بالا پرتاب میشود. البته اگر هم تیغه مشکلی نداشته باشد، وارد کردن نیروی بیش از حد برای جلورفتن تیغه، باعث خرد شدن بتن و آسیب به تیغه میشود.
عدم استفاده از تیغهی مناسب و نصب درست آن، یکی از مهمترین عوامل آسیبزا در کار با دستگاههای برش بتن دستی میباشد.
لبههای ضخیم و کل شدهی تیغه
استفاده از باند فلزی نامناسب تیغه عمدتا باعث کندشدن تیغه میشود. باند فلزی الماسها را بسیار محکم کنار هم دیگر قرار میدهد و باند غیر استاندارد، عامل تاخیر در روند برش میباشد.
الماسهای سطحی تیغه در چنین شراطی ساییده و کل میشود؛ لبههای ساییده شدهی تیغه از محل برش فرار می کنند و در این حالت مجبور به اعمال نیروی بیشتر برای حرکت تیغه میشویم. بنابراین اطمینان از تیز بودن کافی تیغه قبل از شروع برش بتن جزو ضروریات کار میباشد.
در رفتن دستگاه
این موارد به ناگهانی رخ میدهد و کنترل در لحظهی آن توسط اپراتور بسیار سخت است. گرفتن دستگاه در جهت اشتباه، تیغهی نامناسب دستگاه برش بتن، عجلهکردن برای اتمام سریع کار از مواردی هستند که شما را میتواند با این خطرات مواجه کند.
سیم برق آسیبدیده
سیم برق دستگاه از قسمتهایی است که هنگام تماس با بقیهی قسمتها به راحتی میتواند آسیب ببیند. تماس قسمت آسیبدیده با آب و به طور مستقیم کارکنان خطر برقگرفتگی دربردارد.
امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید بوده باشد تا از هرگونه خطر احتمالی هنگام فرایند برش بتن جلوگیری شود. اگر نکات ایمنی دیگری در رابطه با کار با بتن و ابزارآلات مرتبط آن سراغ دارید که در متن به آن اشاره نشده، لطفا در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.